Aliağa

İzmir AliağaAliağa, Ege Denizi kıyısında yer alır. İlçe, Güney Doğusunda Dumanlı Dağı ve Kuzey Doğusuna düşen Yunt Dağı ile çevrelenmiş olup batısında Ege Denizi bulunmaktadır.

Aliağa, insanlık tarihinin en önemli uygarlıklarının kurulduğu Aiolis bölgesinde kurulmuştur. Aiolis kentlerinden Kyme ve Myrina, günümüzde Aliağa ilçe sınırları içinde yer almaktadır. Aliağa, Osmanlı döneminde bir çiftlik halindeyken zaman içerisinde küçük bir köye, 1937’den sonra bir balıkçı bucağına dönüşmüştür.

Yapılan kazılar ve arkeolojik bulgulardan Aliağa’nın bulunduğu bölgede ilk yerleşimlerin M.Ö 3.500’lü yıllarda olduğu anlaşılmaktadır. Tarih içinde Aioller bölgeye gelmiştir. Kyme, Myrina, Gryneia, Pitane gibi tarihi kentler Aliağa bölgesindedir. Bizans’ın iç sorunları, Arap akınları ve doğal afetler bölgenin tarihsel sürecinde önemli değişikliklere neden olmuştur. 1025 yılında meydana gelen deprem bölgeye büyük zarar vermiştir.

Aliağa, 1961 yılında hayata geçirilen Birinci 5 yıllık kalkınma planınca sanayileşme için uygun yer olarak seçilmiş ve bu tarihten sonra sanayi kimliği ile öne çıkmaya başlamıştır. Bu yıllara kadar Menemen’e bağlı iken, 1982 yılında İlçe statüsüne kavuşmuştur.

2015 Verilerine göre Aliağa nüfusu 87.376 dır.

Aliağa ve çevresinde Gryneion, Myrina (Sebastopolin), Aigai, Kyme Antik Kentleri bulunmaktadır.

Aliağa’da faaliyet gösteren sanayi kuruluşları :

Petkim, Tüpraş, Petrol Ofisi, İzmir Demir Çelik, Ege Çelik, Habaş, Çebitaş, Dört Yıldız Demir Çelik, Akdemir Çelik, Özkan Demir Çelik, Sözden Demir Çelik, Kocaer Haddecilik, Kardemir Çelik, Say Metal

Akaryakıt Depoma: Opet Petrolcülük A.Ş, Total Oil A.Ş, Tuta, Türk Petrol, Pet-Line

Dolum Tesisleri : Totalgaz, İpragaz, Bizimgaz, Aygaz, Pegagaz, Ocakgaz, Milangaz

Diğer Sanayi Kuruluşları : İzmir Elektrik Üretim Ltd.Şti, Bersel Kimya, Molteks kimya, Egegaz, Ege Gübre, Viking Kağıt ve Selüloz A.Ş, Strocpak A.Ş, Penkar tekstil San. Tic. A.Ş, Dema Tekstil San. Tic. A.Ş, Batı Beton A.Ş, Saka Beton ltd. Şti, Güriş, Akfen